сряда, 5 декември 2012 г.

Хляб с квас

Хлябът е и аромат, освен - храна. С ароматът и вкусът си храни душата. Ароматът на хляб с квас е неустоимо вълшебен. Четох, слушах, опитвах такъв хляб, дълго отлагах във времето  приготвянето на кваса, преди да се захвана  с забъркването му. Лесно е. Казано е че хлябът е живот, с поддържането на квас за хляб у дома, обаче вече гледам на хляба като на нещо живо, защото кваса е жив, кипи, мехурчи се, расте, "приспивам" го, "събуждам" го. Освен това, да ухае къщата на печен хляб е чудно уютно. 
Опитвах пита, питки,  хляб в пекарната машина. Още експериментирам с консистенцията на тестото. Не бухва много, понякога е леко клисав, леко кисел, винаги много вкусен, много по-плътен и много различен от магазинския хляб. 
Забърках кваса с нахут, сега го храня с ръжено брашно.

                       Първият опит е погача.
                     Нахутен квас, коричката на хляба в машината беше много вкусна, и хрупкава.
От тук четох и учих за кваса:
http://sladkopojna.blogspot.com/2012/02/blog-post_08.html
http://vanillka.com/2012/04/01/hops-yeast-video/

2 коментара:

  1. Ах, че хубаво е това! Ръкопляскам ти, мила Рада! :-) Напоследък много ми липсва хлябът с квас, изглежда е време да последвам примера ти и отново да си отгледам квас. Жалко, че пропуснах сезона на хмела, бих пробвала с него - но може би сега ще опитам с нахут. Благодаря ти за вдъхновението и ти пожелавам още много топли вкусни хлебни ухания!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А тази сутрин, опекох най-сполучливия хляб от досегашните ми опити, защото го оставих да втасва цяла нощ до парното и той бухна до удвоен размер, та и повече дори. С удоволствие бих споделила и квас и хляб с теб. Прегръдки.

      Изтриване