четвъртък, 10 март 2016 г.

Когато зимата е пролетно-дъждовно-слънчева

Да си останеш вкъщи затворен в свободното време е неудовлетворително. А тази зими е топла и по-често дъждовна. Повече за разходки отколкото за ски пързалки. В един такъв ден се разходихме до музея в село Дорково, където в единствената зала с експонати, в центъра се извисява скулптурата на Мастодонт в реален размер. Само бивните му са 4 м дълги. И понеже е дъждовно, а и си ни влече се потопихме в минералните бани на Варвара - в градската баня, във вана за трима ни и във басейн на Варвара под найлонов похлупак, полуоткрито демек забулени от изпаренията на водата. Много е отпускащо, но за съжаление водата е хлорирана и няма душове да се изплакнеш, освен ако не си вземеш стая, но така или иначе свободни нямаше дори и в дъждовен ден като този. 


Третомартенски на Скакля, петима, но не в пълен семеен състав, още не раззеленено и разцъфнало. 

В рамките на един ден снегът на Беласица по върховете се стопи. Обикаляхме и намерихме групички от къдроглави пеликани в близост до стената на Кирикин. Имаше и чайки, корморани и...знам ли какви други птици.
Къмпингуваме, на същото място, край язовира, до чешма, до кошара с биволици и добитък. 

На гости в Ковачево, в Живо село, в подножието на южен Пирин, в дома на Мари и Ичо, които отглеждайки децата, преустроявайки къщата си, отглеждат зеленчукова градина, овощна градина, кошери с пчели прекрояват двора, за да е най-удобно, функционално и ефективно. Експериментират със земята, земеделието и овощарството, учат, четат, прилагат, опитват и привличат съмишленици. 
Децата и жените играхме на воля по хълмовете над селото, край язовирчето, докато мъжете играха с лопатите в градината и не само. 


Бо обгрижва смело кошерите; село Ковачево на пролет; Рупите;

На отиване киснене в  Градешнишките бани, на връщане в гьоловете на Рупите, при това с компания. 
На Г. бани ги нямаше бабата и дядото, сега я стопанисват семейство роми, имаше силна "музика", техни гости, скара, не беше тихо, беше ли чисто, добри ли са новите стопани. 
Вълшебни са минералните извори на Рупите, но да бе чисто и да бяхме по-културни ние хората. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар