вторник, 25 август 2015 г.

остров Евиа, Гърция

Посоката е юг. Както в повечето случаи, когато става въпрос за лято, море и мотор. Дестинацията е остров Евиа. Следобедно тръгване, една нощувка  при Алики и сме на ферибота в Глифа. На острова поемаме към най-западната му точка, където има безплатен къмпинг с каравани и палатки покрай брега. Бус е отворил багажника и продава пити, вълшебен овчи кашкавал.
Обикаляме целия остров. Минаваме покрай западното крайбрежие, после преминаваме през високи планини и се прехвърляме на източното. Изкачваме се на юг и отново се прехвърляме на западния бряг. Разделяме се с Коцето и продължаваме все на юг докато пътят стане черен, бреговете скалисти, заливите безлюдни. 
Покрай пътя навътре в острова, край градините си стопаните предлагат пресни плодове и зеленчуци. 
В малките селища кола с бавна скорост и на високоговорител предлага на глас стоки. 
Спираме на плажовете да се погмуркаме, в градчетата спираме за Алфа, Фикс или Митос, може и по гирос. 
Гирос без месо са ни продавали на цена между 1 и 2 евро.
В планините има гори от красиви борове със светлозелени корони. По нависоко до скалистите била се изкачват тъмнозелени ели. Край реките се надвесват огромни чинари. Някои смокинови дървета ни прелагат едри сладки смокини. Вода си наливаме от чешмичките край пътя.  
Плажът под Ламари на източното крайбрежие беше един от най-красивите на острова. Нагоре и на юг пътят се вие и суче повече от Трансалпина дори, при това с гледка към морето. 
Фериботът към континента ни среща с двама гръцки мотористи. Караме с тях до Лариса. Превеждат ни през път без магистрални такси и с красиво изкачване и спускане към Агиокампос, на изток от Лариса. 

На кратко остров Евиа е чудесен за мотообиколка, гмуркане и палатка.    

под водата на остров Евиа



плаж край Ламари

гледка към плажове край Ламари

единствени на плажа

най-южно на острова

Каристос

парен валяк, Каристос

Пясъчна лилия, Агиокампос, Лариса

Няма коментари:

Публикуване на коментар